Meer info

Over het initiatief


1) Wie zijn we, hoe is het initiatief ontstaan?

Alexander van Laak, van Lecaro B.v. zag bij zijn leverancier lege vrachtwagens uit Oekraïne en chauffeurs die met de ziel onder de arm liepen. Daar wilde hij iets in betekenen.

Er ontstond een samenwerking met een Stichting (STIMIRO) en contacten met de Gemeente Maashorst. Daarmee was er mankracht (handjes bij het inladen- en overpakken) en ruimte (de Gemeentewerf in Schaijk) en de mogelijkheid dus om de vrachtwagens met de hoognodige hulpgoederen terug te laten keren naar Oekraïne.  De chauffeurs worden voorzien van geld en etenswaren voor onderweg. 

Na een hectische 1e week, hebben de initiatiefnemers versterking gezocht in hun netwerk. Onder andere enkele leden van de Rotary Schaijk – Land van Ravenstein, collega ondernemers uit Schaijk en omgeving en individuele contacten hebben hun hulp aangeboden. Daarmee is intussen een groep van 16 actief om dit initiatief succesvol uit te breiden. Met name de ruime ervaring in de logistieke wereld zorgt ervoor dat de donateurs van geld en goederen worden ‘ontzorgd’. De chauffeurs worden voorzien van alle noodzakelijke documenten en benodigdheden voor hun reis naar Oekraïne.


2) Wat doen wij?

Wij rijden op Oekraïne. Dit in tegenstelling tot veel andere initiatieven die met name naar Polen rijden.


3) Waar rijden we naar toe?

We rijden in principe naar Ternopil. In overleg (en als het de moeite is) zou op die route INCIDENTEEL een stop kunnen plaatsvinden (bij voorkeur niet). Altijd even in overleg met de transporteur.


4) Waarom sponsoring nodig voor transport?

De transporteur is een Oekraïens bedrijf wat nu, doordat er geen retourvrachten zijn (normaliter rijden ze met groente fruit bloemen terug naar UA en Rusland) leeg terug zou moeten rijden.  De transporteur heeft wel iets aan zijn prijs gedaan, maar we vinden het te ver gaan (als ze dat al doen) om hem gratis terug te laten rijden. Er is al heel veel onzekerheid in de UA over het voortbestaan in deze situatie en daarnaast steunen we ook de chauffeurs en hun gezinnen en de economie van UA op deze manier.

Voor Nederlandse transporteurs zijn de risico’s groot. In oorlogsgebied zijn de vrachtauto’s niet verzekerd.


5) Komen de goederen op de juiste plek terecht, bij wie wat waar?

De goederen komen aan in Ternopil, iets voorbij LVIV en ca. 400-500 km voor KIEV. Vanuit Ternopil worden de goederen door Stichting Caritas in busjes naar KIEV en omgeving gebracht.

Ook gericht geadresseerde zendingen kunnen zo bezorgd worden, mits voorzien van duidelijke naam,  adres en telefoonnummer van de ontvanger (en eventuele uitwijkmogelijkheden).


6) Wat wordt met de donaties gedaan?

Aanvankelijk lopen de kosten voor de baten uit. LECARO b.v. betaalt al vanaf de 1e wagen de transportkosten die, ondanks het gereduceerd tarief, nog  ca. € 2.200 bedragen. Met donaties worden deze en volgende transportkosten betaald. Als er meer geld binnenkomt dan er transportkosten zijn, worden goederen gekocht om te versturen.


7) Wilt u goederen meegeven voor een bepaalde bestemming?

Dit is bespreekbaar. Mogelijk kan dit door de Stichting Caritas geregeld worden, of door de transporteur. Neem hierover contact op met onze organisatie via info@noodtransportoekraine.nl

 

8) We hebben een palletje (of meer) met hulpgoederen, hoe krijgen we deze goederen in Schaijk?

Een van de aangesloten bedrijven, VAEX uit Reek, zorgt voor het ophalen binnen heel Nederland. Ook hiervoor kunt u contact opnemen met onze organisatie via info@noodtransportoekraine.nl


9) Wanneer zijn de spullen in Ternopil? En hoe lang gaan we door met het transport?

We hebben geen lijndienst, afhankelijk van de aanlevering van de goederen komen de wagens vol en kunnen ze vervolgens vertrekken. Chauffeurs moeten zich houden aan de rijtijden wet en zijn enkele dagen onderweg.

Zolang er vanuit Oekraïne nog vrachtwagens komen voor onze leverancier, blijven wij ervoor zorgen dat ze vol terug kunnen naar Oekraïne.


10) Wilt u geld doneren om de transporten te bekostigen of hulpgoederen aan te schaffen?

Dat is fantastisch. Voor het gemak en om de eerste transporten (er zijn intussen 9 transporten vertrokken) te bekostigen is er een ondernemingsrekening gebruikt onder de naam LECARO Reserveringen. Rekeningnummer NL44 ABNA 0492 9159 38. Graag vermelden: “Donatie hulptransport UA’.

  

Hartelijk dank!

Namens vrijwilligersorganisatie Noodtransport Oekraïne