14-08-2022
31-03-2022
Onze stichting in de media
Onder de naam ‘Noodtransport Oekraïne’ is initiatiefnemer Alexander van Laak van Lecaro BV uit Schaijk, de Brabantse gemeente Maashorst, begonnen hulpgoederen te sturen naar burgers in het getroffen oorlogsgebied. Samen met zijn accountant Rob van Berloo van Tenzing Accountants uit Oss, vrijwilligers van stichting StiMiRo, de gemeente Maashorst, enkele leden van Rotary Schaijk en ondernemers van VAEX uit Reek zette hij noodtransporten op naar de Oekraïense stad Ternopil. “Inmiddels zijn er 16 vrachtwagens vol spullen naartoe.”
Van Laak heeft een goede band met zijn Oekraïense leveranciers. “Met een van hen belde ik op het moment dat zij met haar gezin met jonge kinderen in de schuilkelder zat en het luchtalarm afging.” Het maakte indruk op de ondernemer. “Het zette mij aan het denken: wat kan ik betekenen? Poetin kan ik niet stoppen, overheden kan ik niet beïnvloeden, maar noodtransporten regelen ligt wel binnen mijn mogelijkheden. Ik faciliteer het graag voor anderen.”
300 kilometer het oorlogsgebied in
Dankzij de jarenlange ervaring van Lecaro in de (Oekraïense) logistieke wereld verlopen de transporten soepel. Van Laak: “Donateurs van geld en goederen kunnen we daardoor ‘ontzorgen’. De chauffeurs voorzien we bovendien van alle noodzakelijke documenten en benodigdheden voor hun reis naar Oekraïne.”
Kijk voor het volledige artikel op:
https://www.wijbrabant.nl/nieuws-overzicht/brabantseondernemernoodtransportenoekrane/
22 maart 2022
Oprichting Stichting Noodtransport Oekraïne
Klein begonnen, maar inmiddels gegroeid naar een volwaardige transportbrug tussen Nederland en Oekraïne waarbij bijna dagelijks transporten met hulpgoederen vertrekken richting het oosten. Door de groei van het initiatief was het nodig om het verder officieel te maken, zodat we ook duurzaam onze hulp kunnen blijven aanbieden. Dat heeft geresulteerd in de oprichting van Stichting Noodtransport Oekraïne. Apentrots zijn we hierop.
Op de foto het bestuur van links naar rechts: Alexander van Laak, Leo Govers, Mikey Kager en Rob van Berloo. Op de foto ontbreekt Theo de Hosson, medebestuurder.
17 maart 2022
Oekraïnse Olga uit Schaijk zamelt spullen in voor Vinnytsja
Voor de liefde verruilt Olga Stadnichuk 7 maanden geleden het Oekraïense Vinnytsja voor het Brabantse Schaijk, dit is haar verhaal.
Met vlag en wimpel geslaagd voor de inburgeringscursus vindt Olga al snel een fulltime baan als internationaal sales manager bij de Molenkoning / Horse Walkers in Reek.
In februari van dit jaar vertrekt Olga voor een week naar de Oekraïne om haar familie te bezoeken. Na een fijn samenzijn stapt Olga Stadnichuk woensdagavond op de trein naar Lviv, een treinreis van 5 uur. Eenmaal aangekomen op de luchthaven van Lviv wordt de oorlog verklaart door Rusland aan de Oekraïne en 2 uur voor vertrek met het vliegtuig terug naar Nederland worden alle vluchten gecanceld. In paniek belt ze naar haar vriend Rob Raven in Schaijk. Als moeder heb je maar 1 keus in dergelijke situaties en is zij rechtsomkeert gemaakt om haar zoon Vladislav van 9 jaar oud op te halen in Vinnytsja. Een angstige reis volgt. Veilig aangekomen en herenigd met haar zoon is de vraag, hoe nu verder.
Er zijn geen treinkaartjes meer te krijgen, overal zijn beschietingen en raket aanvallen aan de gang. Oekraïne ligt zwaar onder vuur.
Gelukkig bleek bij toeval een Nederlandse kennis, Sander de Vries uit Arnhem op bezoek te zijn bij zijn Oekraïense vriendin. Met zijn auto is hij Olga en haar zoon gaan ophalen. Een helse reis richting de Poolse grens volgt. Zie voor dit verhaal omroep Gelderland van 27 februari 2022, de kennis waarover gesproken word in dit artikel is Olga en haar zoon .
Na 36 uur in een lange file voor de Poolse grens te hebben gestaan, kunnen ze dan eindelijk veilig de grens bij Polen over. Ze zijn daar geweldig opgevangen in Polen.
Zondagavond zijn Olga en haar zoon moe en getraumatiseerd veilig aangekomen in Schaijk. En nu, de familie van Olga zit nog in de stad Vinnytsja, familie en vrienden van Olga strijden voor hun vrijheid en onder andere haar zus zet zich vrijwillig in voor mensen die ook uit omringende dorpen en steden een veiliger heenkomen zoeken in Vinnytsja. Ondanks dat er veel hulporganisaties hulp bieden aan de Oekraïners, bereikt deze hulp helaas niet Vinnytsja een stad met 372.500 inwoners.
Rob Raven en Olga Stadnichuk kregen de vraag van de familie uit Oekraïne om spullen te sturen. Meteen zijn zij in hun directe omgeving hulp gaan vragen en kijken wat er mogelijk was omtrent transport en inzamelen van spullen. Al snel werd er meer hulp gevraagd omdat de intensiteit van de oorlog nu ook heel dichtbij komt en er een tekort aan spullen is om de burgers en militairen daar te plaatsen te helpen daar.
Kennissen, vrienden, haar werkgever de Molenkoning / Horse Walkers, Stichting Stimiro en Noodtransport Oekraïne worden gevraagd om mee te denken en spullen te doneren, inmiddels zijn er diverse donaties gedaan.
Door de geweldige inzet van deze bedrijven, stichting, kennissen en vrienden is er een complete vrachtwagen gesponseerd en vertrekt de eerste vracht zaterdag 19 maart richting het Oekraïense Vinnytsja.
Copyright © Alle rechten voorbehouden